Cztery najważniejsze wskazówki dotyczące projektów automatyzacji w branży spożywczej
Opublikowano 29 stycznia 2021 w Operational Excellence
W wyniku pandemii koronawirusa producenci stanęli przed wyzwaniem sprostania zarówno oczekiwanej przez klientów długoterminowo zróżnicowanej oferty produktów, jak i ograniczeniu liczby produktów [SKU] w ofercie sprzedawców detalicznych w wyniku szybko zmieniających się nawyków zakupowych. Firmy, które odkrywają nowe możliwości dzięki zastosowaniu innowacyjnych technologii, nie tylko zyskują elastyczność, lecz także zmniejszają ryzyko zanieczyszczenia, ilość złomu i odpadów oraz straty.
Na co powinni zwrócić uwagę producenci z branży spożywczej, gdy automatyzują przepływ towarów? Jakich pułapek powinni unikać? Poniższe cztery wskazówki pomogą zrozumieć, jakie czynniki odgrywają istotną rolę w zakresie usprawnienia procesu załadunku i rozładunku.
1. Wyznaczenie celów i ocenianie procesów
Elastyczność, jakość, problemy związane z pracą i zrównoważony rozwój to tylko niektóre z kluczowych czynników, o których wspominają klienci.
Niezależnie od poszczególnych czynników, każdy projekt musi mieć cel, który decyduje o jego sukcesie.
Automatyzacja może być stosowana do ciągłego monitorowania i raportowania na temat procesu, zapewniając producentowi dostęp w czasie rzeczywistym do informacji na takie tematy, jak czas taktu, przestoje, jakość i praca na biegu jałowym. W przypadku wdrożenia poszczególne rozwiązania mogą być wykorzystywane do monitorowania na określonych etapach procesu, umożliwiając identyfikację wąskich gardeł oraz dokonywanie i zrozumienie zmian przyrostowych.
2. Zwiększenie zaangażowania pracowników
W kontekście fizycznego przepływu towarów w środowisku produkcyjnym ochrona siły roboczej przed obrażeniami stanowi sprawę najwyższej wagi. Pracownicy rozumieją szczegóły dotyczące wprowadzanych zmian i powinni zostać włączeni do dyskusji na temat sposobów usprawnienia procesu. W końcu chodzi o automatyzację wspierającą pracowników.
3. Wybór właściwego partnera
Niezwykle ważne jest, aby partner technologiczny miał szeroko zróżnicowaną ofertę automatyzacji, w tym obszerną gamę elastycznych rozwiązań dostosowanych do indywidualnych potrzeb. Zaleca się również posiadanie sieci integratorów systemów, zapewniających wiedzę i usługi dostosowane do branży na wszystkich poziomach.
4. Traktowanie surowców, materiałów opakowaniowych itp. jako kompletnych pakietów
Zakład, linia produkcyjna lub maszyna są tak dobre, jak ich obsługa w zakresie surowców, opakowań i materiałów eksploatacyjnych.
W związku z tym firmy nie powinny rozróżniać maszyn i linii, lecz skupić się na poprawie takich aspektów, jak uzupełnianie materiałów opakowaniowych na linii lub ograniczenie produkcji w toku, aby zmniejszyć koszty odpadów, złomu i magazynowania. Tylko poprzez usprawnienie całego procesu firmy zajmujące się produkcją żywności i napojów mogą zoptymalizować wydajność siły roboczej i znacznie zwiększyć wydajność linii produkcyjnej lub maszyny.
Więcej informacji można znaleźć na stronie
Udostępnij ten artykuł
X
Facebook
Linkedin
Kopiuj łącze
Skontaktuj się ze specjalistami firmy Omron
Czy masz jakieś pytania lub chcesz uzyskać indywidualną poradę? Skontaktuj się z jednym z naszych specjalistów.
Patricia Torres
Patricia is Industry Marketing Manager Food and Commodities Solutions at Omron Industrial Automation Europe.