Zaloguj się

Problem techniczny. Akcja nie została wykonana. Przepraszamy - spróbuj ponownie.

Download

Zarejestruj się

Problem techniczny. Akcja nie została wykonana. Przepraszamy - spróbuj ponownie.

Download

Dziękujemy za zainteresowanie

Wiadomość e-mail umożliwiająca dokończenie rejestracji konta została wysłana do

Powrót do strony internetowej

uzyskaj bezpośredni dostęp

Wypełnij poniższe pola i uzyskaj bezpośredni dostęp do zawartości tej strony

Text error notification

Text error notification

Checkbox error notification

Checkbox error notification

Problem techniczny. Akcja nie została wykonana. Przepraszamy - spróbuj ponownie.

Download

Dziękujemy za zainteresowanie

Masz teraz dostęp do Smart, robot-assisted production and packaging will maximize profitability

Wiadomość e-mail z potwierdzeniem została wysłana do

Przejdź do strony

Teraz lub uzyskaj bezpośredni dostęp, aby pobrać ten dokument

Operational Excellence
Flexible Manufacturing
automation blog

Cztery najważniejsze wskazówki dotyczące projektów automatyzacji w branży spożywczej

Opublikowano 29 stycznia 2021 w Operational Excellence

W wyniku pandemii koronawirusa producenci stanęli przed wyzwaniem sprostania zarówno oczekiwanej przez klientów długoterminowo zróżnicowanej oferty produktów, jak i ograniczeniu liczby produktów [SKU] w ofercie sprzedawców detalicznych w wyniku szybko zmieniających się nawyków zakupowych. Firmy, które odkrywają nowe możliwości dzięki zastosowaniu innowacyjnych technologii, nie tylko zyskują elastyczność, lecz także zmniejszają ryzyko zanieczyszczenia, ilość złomu i odpadów oraz straty.
Na co powinni zwrócić uwagę producenci z branży spożywczej, gdy automatyzują przepływ towarów? Jakich pułapek powinni unikać? Poniższe cztery wskazówki pomogą zrozumieć, jakie czynniki odgrywają istotną rolę w zakresie usprawnienia procesu załadunku i rozładunku.

1. Wyznaczenie celów i ocenianie procesów

Elastyczność, jakość, problemy związane z pracą i zrównoważony rozwój to tylko niektóre z kluczowych czynników, o których wspominają klienci.
Niezależnie od poszczególnych czynników, każdy projekt musi mieć cel, który decyduje o jego sukcesie.
Automatyzacja może być stosowana do ciągłego monitorowania i raportowania na temat procesu, zapewniając producentowi dostęp w czasie rzeczywistym do informacji na takie tematy, jak czas taktu, przestoje, jakość i praca na biegu jałowym. W przypadku wdrożenia poszczególne rozwiązania mogą być wykorzystywane do monitorowania na określonych etapach procesu, umożliwiając identyfikację wąskich gardeł oraz dokonywanie i zrozumienie zmian przyrostowych.

2. Zwiększenie zaangażowania pracowników

W kontekście fizycznego przepływu towarów w środowisku produkcyjnym ochrona siły roboczej przed obrażeniami stanowi sprawę najwyższej wagi. Pracownicy rozumieją szczegóły dotyczące wprowadzanych zmian i powinni zostać włączeni do dyskusji na temat sposobów usprawnienia procesu. W końcu chodzi o automatyzację wspierającą pracowników.

3. Wybór właściwego partnera

Niezwykle ważne jest, aby partner technologiczny miał szeroko zróżnicowaną ofertę automatyzacji, w tym obszerną gamę elastycznych rozwiązań dostosowanych do indywidualnych potrzeb. Zaleca się również posiadanie sieci integratorów systemów, zapewniających wiedzę i usługi dostosowane do branży na wszystkich poziomach.

4. Traktowanie surowców, materiałów opakowaniowych itp. jako kompletnych pakietów

Zakład, linia produkcyjna lub maszyna są tak dobre, jak ich obsługa w zakresie surowców, opakowań i materiałów eksploatacyjnych.
W związku z tym firmy nie powinny rozróżniać maszyn i linii, lecz skupić się na poprawie takich aspektów, jak uzupełnianie materiałów opakowaniowych na linii lub ograniczenie produkcji w toku, aby zmniejszyć koszty odpadów, złomu i magazynowania. Tylko poprzez usprawnienie całego procesu firmy zajmujące się produkcją żywności i napojów mogą zoptymalizować wydajność siły roboczej i znacznie zwiększyć wydajność linii produkcyjnej lub maszyny. Więcej informacji można znaleźć na stronie

Skontaktuj się ze specjalistami firmy Omron

Czy masz jakieś pytania lub chcesz uzyskać indywidualną poradę? Skontaktuj się z jednym z naszych specjalistów.
  • Patricia Torres

    Patricia Torres

    Patricia is Industry Marketing Manager Food and Commodities Solutions at Omron Industrial Automation Europe.

Używamy plików cookie na naszej stronie internetowej

Pliki cookie zwiększają komfort korzystania ze strony, poprawiają jej jakość i pomagają nam pokazywać treści i reklamy, które mogą Cię zainteresować. Umożliwiamy również stronom trzecim (w tym naszym mediom społecznościowym i partnerom reklamowym) umieszczanie plików cookie na naszej stronie. 

Klikając przycisk „Akceptuj wszystkie pliki cookie”, wyrażasz zgodę na umieszczenie i używanie plików cookie zgodnie z opisem w naszej polityce dotyczącej plików cookie. Jeśli chcesz tylko zezwolić na funkcjonalne pliki cookie, kliknij przycisk „Akceptuj niezbędne pliki cookie”, a jeśli chcesz dostosować pliki cookie, z których możemy korzystać, kliknij przycisk „Zarządzaj plikami cookie”.