Cztery najważniejsze wskazówki dotyczące projektów automatyzacji w branży spożywczej
Opublikowano styczeń 29, 2021 w Operational Excellence
W wyniku pandemii koronawirusa producenci stanęli przed wyzwaniem sprostania zarówno oczekiwanej przez klientów długoterminowo zróżnicowanej oferty produktów, jak i ograniczeniu liczby produktów [SKU] w ofercie sprzedawców detalicznych w wyniku szybko zmieniających się nawyków zakupowych. Firmy, które odkrywają nowe możliwości dzięki zastosowaniu innowacyjnych technologii, nie tylko zyskują elastyczność, lecz także zmniejszają ryzyko zanieczyszczenia, ilość złomu i odpadów oraz straty.
Na co powinni zwrócić uwagę producenci z branży spożywczej, gdy automatyzują przepływ towarów? Jakich pułapek powinni unikać? Poniższe cztery wskazówki pomogą zrozumieć, jakie czynniki odgrywają istotną rolę w zakresie usprawnienia procesu załadunku i rozładunku.
1. Wyznaczenie celów i ocenianie procesów
Elastyczność, jakość, problemy związane z pracą i zrównoważony rozwój to tylko niektóre z kluczowych czynników, o których wspominają klienci.
Niezależnie od poszczególnych czynników, każdy projekt musi mieć cel, który decyduje o jego sukcesie.
Automatyzacja może być stosowana do ciągłego monitorowania i raportowania na temat procesu, zapewniając producentowi dostęp w czasie rzeczywistym do informacji na takie tematy, jak czas taktu, przestoje, jakość i praca na biegu jałowym. W przypadku wdrożenia poszczególne rozwiązania mogą być wykorzystywane do monitorowania na określonych etapach procesu, umożliwiając identyfikację wąskich gardeł oraz dokonywanie i zrozumienie zmian przyrostowych.
2. Zwiększenie zaangażowania pracowników
W kontekście fizycznego przepływu towarów w środowisku produkcyjnym ochrona siły roboczej przed obrażeniami stanowi sprawę najwyższej wagi. Pracownicy rozumieją szczegóły dotyczące wprowadzanych zmian i powinni zostać włączeni do dyskusji na temat sposobów usprawnienia procesu. W końcu chodzi o automatyzację wspierającą pracowników.
3. Wybór właściwego partnera
Niezwykle ważne jest, aby partner technologiczny miał szeroko zróżnicowaną ofertę automatyzacji, w tym obszerną gamę elastycznych rozwiązań dostosowanych do indywidualnych potrzeb. Zaleca się również posiadanie sieci integratorów systemów, zapewniających wiedzę i usługi dostosowane do branży na wszystkich poziomach.
4. Traktowanie surowców, materiałów opakowaniowych itp. jako kompletnych pakietów
Zakład, linia produkcyjna lub maszyna są tak dobre, jak ich obsługa w zakresie surowców, opakowań i materiałów eksploatacyjnych.
W związku z tym firmy nie powinny rozróżniać maszyn i linii, lecz skupić się na poprawie takich aspektów, jak uzupełnianie materiałów opakowaniowych na linii lub ograniczenie produkcji w toku, aby zmniejszyć koszty odpadów, złomu i magazynowania. Tylko poprzez usprawnienie całego procesu firmy zajmujące się produkcją żywności i napojów mogą zoptymalizować wydajność siły roboczej i znacznie zwiększyć wydajność linii produkcyjnej lub maszyny.
Więcej informacji można znaleźć na stronie
Udostępnij ten artykuł
Twitter
Facebook
Linkedin
Kopiuj łącze
Skontaktuj się ze specjalistami firmy Omron
Czy masz jakieś pytania lub chcesz uzyskać indywidualną poradę? Skontaktuj się z jednym z naszych specjalistów.
Patricia Torres
Patricia is Industry Marketing Manager Food and Commodities Solutions at Omron Industrial Automation Europe.