Włoski producent żywności CLECA SpA dokonał niedawno automatyzacji niektórych procesów, wykorzystując do tego celu koboty firmy OMRON, co umożliwiło zwiększenie wydajności w dziale pakowania.
Firma CLECA powstała we Włoszech w 1939 r. Tworzy wyjątkowe produkty spożywcze wyróżniające się wysoką jakością, dzięki czemu zdobyła pozycję lidera w branży. Kluczem do jej sukcesu jest połączenie innowacyjnych produktów i znakomitych klasycznych receptur, czego przykładem jest budyń S. Martino.
Firma podjęła ostatnio decyzję o usprawnieniu procesów w zakresie konserwacji i transportu poprzez zwiększenie wydajności całego działu pakowania w swoim głównym zakładzie zlokalizowanym w San Martino dall'Argine. Zasadniczym elementem tego przedsięwzięcia było wykorzystanie pary robotów współpracujących.
Koboty wspomagają rozwój firmy CLECA
![cleca fcard misc](https://8z1xg04k.tinifycdn.com/images/cleca_fcard_misc.jpg?resize.method=scale&resize.width=368)
Po przeanalizowaniu procesów pakowania firma CLECA postanowiła wykorzystać koboty OMRON TM12 na końcu linii pakowania do zadań związanych z paletyzacją. Decyzja ta została bardzo dobrze przyjęta przez operatorów, którzy wkrótce zauważyli wyraźną poprawę warunków pracy — ograniczenie powtarzalnych czynności (przejęły je maszyny), a także skrócenie czasu między cyklami pracy.
Wprowadzenie kobotów do fabryki CLECA zbiegło się z wdrożeniem kluczowych rozwiązań z zakresu automatyzacji związanych z Przemysłem 4.0, w tym połączenia z systemem zarządzania produkcją (MES) oraz interfejsu dla tego systemu. Integracja komórki współpracującej z maszynami obecnymi w zakładzie była możliwa dzięki komunikacji Ethernet zintegrowanej pomiędzy różnymi sterownikami programowalnymi OMRON w zakładzie CLECA w San Martino dall'Argine. Wzrost wydajności i efektywności procesów możliwy dzięki wykorzystaniu kobotów w połączeniu z redukcją kosztów pośrednich pozwoli firmie CLECA na osiągnięcie zwrotu z inwestycji (ROI) w niespełna rok od uruchomienia komórki współpracującej.