Końcowy proces pakowania Ice Bakers, duńskiego producenta w 100% roślinnych lodów, został zautomatyzowany za pomocą kobota OMRON TM z przyssawką wydrukowaną na drukarce 3D. Rozwiązanie to pozwoliło firmie Ice Bakers sprostać wysokiemu popytowi na jej beznabiałowe wegańskie lody.
W 2017 r. Claus Sørensen, przedsiębiorca i wytwórca lodów z Thisted w Danii, zaczął produkować wegańskie lody wykonane z ryżu i owsa. Popularność tych lodów roślinnych znacznie wzrosła, co doprowadziło do konieczności zautomatyzowania ręcznej produkcji w 2020 roku.
„Odzew klientów na naszą ofertę wegańskich lodów był wyjątkowo pozytywny i dotarliśmy do punktu, w którym konieczne było zautomatyzowanie wielu procesów, aby sprostać ogromnemu zapotrzebowaniu na rynku” — mówi Claus Sørensen, właściciel Ice Bakers. Obecnie, firma produkuje ponad 30 000 litrów wegańskich lodów tygodniowo.
Osiem pudełek lodów na raz
Robota współpracującego OMRON TM wdrożono na końcu linii produkcyjnej i obecnie pakuje on 10 000–12 000 pudełek lodów dziennie. Robot ten jest wyposażony w wydrukowane na drukarce 3D narzędzie z przyssawką próżniową, które może przenosić osiem opakowań lodów na raz do kartonowego pudełka, co zwiększa wydajność linii o 80%. Dzięki zautomatyzowaniu tego procesu pracownicy mogą zająć się bardziej skomplikowanymi zadaniami.
Wdrożone w 2021 roku rozwiązanie zostało opracowane przez firmy Jysk Elteknik i Jens A. A/S we współpracy z Ice Bakers przy użyciu technologii z serii TM firmy OMRON, w tym platformy Sysmac, sterowników PLC i innych standardowych komponentów.