Turecki producent czekolady, BOLÇİ, pragnął spełnić obietnicę, że będzie dostarczał wyroby czekoladowe, których „nie dotknęła ludzka ręka”. Firmy Omron i Innovas połączyły siły, aby uruchomić linię trzech robotów Omron w sekcji pakowania linii produkcyjnej fabryki w celu poprawy jakości produkcji i obniżenia kosztów robocizny.
Wyzwanie: poprawa zdolności produkcyjnej i wydajności
Obecnie firma BOLÇİ eksportuje swoje produkty do 13 krajów, ale ma zamiar co rok zwiększać tę liczbę. Dąży także do poprawy zdolności produkcyjnej i wydajności, zminimalizowania błędów produkcyjnych oraz usprawnienia infrastruktury firmy.
Przed wprowadzeniem robotów firmy Omron wyroby czekoladowe umieszczano ręcznie w przegródkach w strefie pakowania.
Jednakże firma mierzy się z sezonowymi zmianami popytu i specjalnymi okazjami w ciągu roku. W związku z tym możliwe jest, że sprzedaż zacznie każdego dnia wzrastać, a w konsekwencji konieczne będzie dostosowanie produkcji do większej liczby zamówień.
Rozwiązanie
Firma Innovas wykonała montaż trzech robotów firmy Omron w zakładzie produkcyjnym BOLÇİ. Roboty są obecnie wykorzystywane do podnoszenia i umieszczania wyrobów czekoladowych w przegródkach, co pozwala zaoszczędzić czas i ograniczyć koszty związane z robocizną. Praca trzech robotów jest zsynchronizowana w ramach zintegrowanego systemu, który obejmuje kontrolę wzrokową, bezpieczeństwo i systemy robotyczne. Istotnym wymaganiem jest to, aby wyroby wykonane z czekolady, która jest bardzo delikatna, nie uległy deformacji w trakcie procesu produkcji. Wymaga to dużej precyzji podczas pozycjonowania i transportu wyrobów.