Automatyzacja w celu minimalizacji przypadków wycofania produktów żywnościowych
W 2015 roku skokowo wzrosła liczba przypadków wycofania produktów. Robert Brooks twierdzi, że efektywna i zintegrowana automatyzacja zakładu może odgrywać kluczową rolę w minimalizacji tych kosztownych i szkodliwych przypadków.
Przypadki wycofania produktów spożywczych w Wielkiej Brytanii to poważne zmartwienie producentów, które tak łatwo nie zniknie. Raporty wskazują, że liczba przypadków wycofania produktów w 2015 r. wzrosła o 80% (do 159 przypadków*). Szkody mają charakter wizerunkowy i finansowy.
O ile większość przypadków wycofania powodują niewyszczególnione składniki (w tym alergeny), w dużym stopniu przyczyniły się do tego również zanieczyszczenia bakteriami, metalami i innymi ciałami obcymi.
Producenci muszą mieć świadomość wpływu bieżących trendów w produkcji na precyzję etykietowania i pakowania. Krótsze serie wielu wariantów, zmienione wersje sprawdzonych produktów i przeprojektowane wzory opakowań mogą prowadzić do błędów.
Poziom testów przeprowadzanych na linii i poza nią w celu wykrycia zanieczyszczeń będą prawdopodobnie wyznaczać standardy sprzedawców detalicznych i podmiotów trzecich, ale zarówno w tych, jak i innych obszarach zachodzi ciągła ewolucja. Producenci muszą nadążać za tymi zmianami, a także za konsekwencjami przepisów w zakresie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (FIC), obejmujących nowe, bardzo szczegółowe regulacje prawne dotyczące informacji umieszczanych na opakowaniach.
Poniżej można pobrać pełny tekst artykułu.